ankara tavşanı

pipisik
dünyada avustralya’dan fransa’ya kadar birçok ülkede yetiştirilen ve sayıları milyonlarla ifade edilen bir tavşan türü.

şu anda türkiye’de birkaç çiftlikte bine yakın bulunmakta.

ankara tavşanı tarihi belgelere göre 1723 yılında anadolu’da tamamen yok olmuştur. almanya’da yaşayan gurbetçi bir vatandaş tarafından yeniden anayurduna getirilen ankara tavşanı, kayseri’de bir çiftlikte yetiştirilmeye başlanmıştır. ankara’da tarım ve köyişleri bakanlığı’na ait bir enstitüde de yetiştirilen ankara tavşanının sayısı sadece 500-1000 arasındadır. tesadüfen bulunulan bu ırkı anayurdunda yaygınlaştırma çalışmaları devam etmektedir.
çok değerli olan ankara tavşanı anayurduna kolay uyum sağlamıştır.

ankara tavşanı, bir batında 4 ile 14 arasında yavru doğurur. 40 santimetreye kadar ulaşan yünü iki-üç aylıkken kırkılmaya başlar ve her hayvan yılda ortalama 1 kilo yün verir. hafif ve yüksek ısı tutan, özellikle angora kazak üretimi ve elektromanyetik etkisi nedeniyle romatizma hastalan için üretilen giyeceklerde kullanılan ankara tavşanının yünü altın değerindedir.

ankara tavşanından elde edilen angora yünü, koyun yününe göre sekiz kat fazla ısı vermekte ve alerjiye de yol açmamaktadır. ankara tavşanının yününden yapılan korse, dizlik, iç çamaşırı, fizik tedavi ve nevraljide kullanılan termal giysilerin, dolaşım bozukluğu ve romatizma başta olmak üzere bir çok hastalığa iyi gelmektedir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol